Sunday 31 May 2020
Home      All news      Contact us      English
oslobodjenje - 9 days ago

Odobrenje za serološke testove

Roche je objavio kako je Američka uprava za hranu i lijekove nedavno izdala odobrenje za hitnu upotrebu (Emergency Use Authorization - EUA) za njihov serološki test na Covid-19.
Serološki testovi dokazuju prisustvo specifičnih antitijela na SARS-CoV-2 koje naše tijelo - preciznije jedna linija B-limfocita, proizvodi kao odgovore na infekciju. Pomoću njih možemo utvrditi da li je neko ko je prebolio potencijalno imun na ovu bolest.
Međutim, ovi testovi imaju različitu preciznost - testovi nekih proizvođača se pokazuju boljim, neki lošijim, a od velike važnosti je imati testove koji prave samo jako male greške.
Kompanija Roche u saopštenju za medije nedavno je kazala kako njihov najnoviji serološki test ima 100% senzitivnost, tj. 100% tačno identificira one koji su imali Covid-19 i ima specifičnost od 99,8%, tj. 99,8% tačno identificira one koji nisu imali Covid-19. Ovo bi tako bili najpouzdaniji serološki testovi koji bi se pojavili na tržištu, s najmanje mogućnosti lažno pozitivnog ili lažno negativnog rezultata.
Roche naglašava kako imaju kapacitete za proizvodnju nekoliko miliona testova mjesečno.

Related news

Latest News
Hashtags:   

Odobrenje

 | 

serološke

 | 

testove

 | 
Most Popular (6 hours)

Most Popular (24 hours)

Most Popular (a week)

Sources