Sunday 31 May 2020
Home      All news      Contact us      English
oslobodjenje - 9 days ago

12 zaključaka o respiratorima, Solaku i Srebrenoj malini: FUCZ znala da Hodžićeva firma nema dozvolu

Komisija za sigurnost Predstavničkog doma Parlamenta FBiH donijela 12 zaključaka u slučaju nabavke respiratora preko firme Srebrena malina Fikreta Hodžića. Između ostalih, Komisija u zaključcima navodi da je Federalna uprava civilne zaštite stvorila obligacioni odnos sa FH Srebrena malina Fikreta Hodžića u trenutku kada su imali informaciju da pomenuto društvo nema dozvolu Agencije za promet medicinskim sredstvima Ovo su zaključci Komisije za sigurnost, koje je danas predstavio, predsjednik ove komisije Damir Mašić (SDP):

1.Komisija konstatuje da rad FUCZ-a nije u skladu sa Zakonom o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća jer ne postoji odgovarajući program za zaštitu.

2.Komisija smatra da FUCZ prilikom kupovine respiratora nije izvršila analizu na tržištu i nije kontaktirala privredna društva koja se nalazi u registru veleprometnika za promet medicinskih sredstava pri Agenciji za lijekove BiH.

3.Komisija je utvrdila da je FUCZ stvorila obligacioni odnos FH Srebrena malina u trenutku kada su imali informaciju da to društvo nema odobrenja za promet medicinskih sredstava.

4.Komisija smatra da se FUCZ nije ponašao kao dobar privrednik u skladu sa Zakonom o obligacionim odnosima

5.Komisija smatra da FUCZ nije provjerila profesionalnu sposobnost FH Srebrnsa malina prije sklapanja ugovora od 10,5 miliona KM za nabavku respiratora. 6.Uzimajući u obzir da se radi o avansnom plaćanju kupoprodajnog ugovora Komisija smatra da je FUCZ propustila osigurati adekvatnu garanciju da će FH Srebrena malina ispoštovati obaveze.

7.Komisija smatra da Vlada FBiH nije na adekvatan način nadzirala rad FUCZ-a.

8. Komisija za sigurnost PD Parlamenta FBiH na osnovu dostavljenih informacija utvrdila je da je Federalna uprava civilne zaštite propustila osigurati garancije za izvršenje svih kupoprodajnih ugovora koji su zaključeni u periodu stanja nesreće, a avansno plaćeni.

9. Temeljem dostupnih informacija i obzirom da je više od 30 dana proteklo od ugovorom definisanog roka za dostavljanje respiratora, a obzirom da ne postoji anex ugovora kojim bi bio produžen rok za isporuku, Komisija za sigurnost predlaže Predstavničkom domu Parlamenta FBiH da traži od Vlade FBiH da u skladu sa Zakonom o obligacionim odnosima hitno ispita mogućnost raskida ugovora koji je potpisan sa FH Srebrena malina .

10. Komisija za sigurnost predlaže Predstavničkom domu Parlamenta FBiH da zahtijeva od Vlade FBiH hitno i neodložno razriješenje dužnosti direktora FUCZ-a Fahrudina Solaka kao najodgovornijeg za sprovedene nabavke u periodu stanja nesreće.

11. Komisija za sigurnost predlaže Predstavničkom domu Parlamenta FBiH da hitno pripremi zakonsku legislativu kojom bi se nadležnost civilne zaštite FBiH prenijela na Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova.

12. Komisija za sigurnost predlaže Predstavničkom domu Parlamentu FBiH da traži od ureda za reviziju institucija u Federaciji BiH izvršenje sveobuhvatne revizije rada FUCZ, prenosi Klix.

Related news

Latest News
Hashtags:   

zaključaka

 | 

respiratorima

 | 

Solaku

 | 

Srebrenoj

 | 

malini

 | 

znala

 | 

Hodžićeva

 | 

firma

 | 

dozvolu

 | 
Most Popular (6 hours)

Most Popular (24 hours)

Most Popular (a week)

Sources