Sunday 31 May 2020
Home      All news      Contact us      English
oslobodjenje - 9 days ago

OSCE-ova poruka Dodiku i Čoviću: Primjedbe oko sastava CIK-a rješavajte na sudu, a ne blokadom izbora

Povodom izjava člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika kako neće biti osiguran novac iz državnog budžeta za održavanje lokalnih izbora ako i dalje ostane aktuelni saziv Centralne izborne komisije BiH, te izjava predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Dragana Čovića kako je sadašnji sastav CIK-a nelegalan i nelegiotiman, oglasili su se iz Misije OSCE-a u našoj zemlji. Njihovo reagovanje prenosimo u cijelosti. - Misija OSCE-a u BiH je razočarana nedavnim izjavama člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika HDZ-a BiH dr. Dragana Čovića i zanemarivanjem demokratskih standarda u vezi sa održavanjem izbora. Uslovljavanjem odobravanja sredstava neophodnih za održavanje izbora zasnovanim na političkim raspravama oko sastava Centralne izborne komisije (CIK) vlasti rizikuju da naruše ustavni poredak i funkcioniranje demokratije. Opstruiranje izbora na ovaj način kršilo bi politička prava svih građana BiH i bilo bi u suprotnosti sa opredjeljenjima BiH kao države članice OSCE-a da organizuje i održava izbore u skladu s međunarodnim obavezama i standardima, uključujući i obaveze OSCE-a. Podsjećamo sve nadležne organe, uključujući i Vijeće ministara BiH, Predsjedništvo BiH i Parlamentarnu skupštinu BiH, na zakonsku obavezu osiguravanja adekvatnih sredstava za organiziranje izbora. Postupajući u skladu sa odredbama Izbornog zakona BiH, Centralna izborna komisija BiH raspisala je lokalne izbore 7. maja, što znači da sredstva za finansiranje izbornog procesa moraju biti osigurana do 22. maja.

Sve primjedbe u vezi sa procesom imenovanja članova Centralne izborne komisije BiH bi trebalo rješavati pred nadležnim sudom i poštujući zakonski propisane procedure, a ne putem političkih blokada.

Misija OSCE-a u BiH poziva sve strane da se uzdrže od politiziranja Centralne izborne komisije BiH. U sastavu te institucije trebaju raditi visoko kvalificirane, stručne i nepristrasne osobe, koje su po zakonu obavezne nadgledati provedbu Izbornog zakona BiH na potpuno neovisan i nepristrasan način. Naglašavamo da su se sve države članice OSCE-a, uključujući Bosnu i Hercegovinu, obavezale da će brzo postupiti po izbornim preporukama OSCE-ovog ureda za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR). Na taj način bi se unaprijedio izborni proces u BiH i to je ono na šta bi vlasti i institucije trebalo da usmjere svoju pažnju i postupke - stoji u saopćenju Misije OSCE-a u BiH.

Related news

Latest News
Hashtags:   

poruka

 | 

Dodiku

 | 

Čoviću

 | 

Primjedbe

 | 

sastava

 | 

rješavajte

 | 

blokadom

 | 

izbora

 | 
Most Popular (6 hours)

Most Popular (24 hours)

Most Popular (a week)

Sources