Sunday 31 May 2020
Home      All news      Contact us      English
oslobodjenje - 9 days ago

Šehić: Novac se može obezbijediti i kasnije, pitanje je da li CIK vjeruje Vijeću ministara i Parlamentu

Sve je izvjesnije da će održavanje lokalnih izbora u BiH biti odgođeno. Problem je novac kojeg nema jer državni budžet još nije usvojen. Tračak nade bio je usmjeren na Vijeće ministara BiH, ali na jučerašnjoj sjednici nije bilo riječi o tome. Radili po zakonu Vehid Šehić iz koalicije Pod lupom koja prati izborni proces u BiH i bivši član CIK-a smatra da ima dosta vremena da se uradi posao, pod uslovom da se iz budžeta uplate neophodna četiri miliona KM.
- CIK je radio po zakonu i donijeli su odluku o raspisivanju izbora za 4. oktobar. Druga zakonska obaveza stoji da je država dužna da obezbijedi neophodna sredstva iz budžeta za preduzimanje svih radnji koje su potrebne za pripreme izbora. Država nije ispunila svoju zakonsku obavezu i na njoj je sva odgovornost, tvrdi Šehić.
Smatra da država mora obezbijediti izbore, jer “ne smije niko dovesti u pitanje kršenje jednog od ustavnih prava svakog građanina, a to je da bira i da bude biran”.
“Izbori moraju biti održani i tu nema dileme. Treba izvršiti pritisak na vlast, premda je ona zakonom obavezna da obezbijedi neophodna sredstva”, dodaje.
Kako HDZ i SNSD gube kontrolu nad CIK-om, tako njihovi lideri Dragan Čović i Milorad Dodik sve otvorenije nastupaju tvrdeći da “neće biti osiguran novac za održavanje izbora jer je CIK nezakonit”. Traže smjenu, po njihovom mišljenju, nelegalno imenovanih članova CIK-a.
Podsjetimo na to da su dva člana CIK-a bliska SNSD-u (Branko Petrić i Novak Božičković) smijenjena 25. marta i na njihovo mjesto došli su članovi bliski SDS-u i PDP-u, dok je član CIK-a koji se dovodi u vezu s HDZ-om BiH (Stjepan Mikić) u srijedu zamijenjen novim članom kojeg je predložio DF.
Šehić naglašava da je CIK ispoštovao sve što piše u Izbornom zakonu i Poslovniku o izboru, a sve ovo što “čujemo politiku da li su legitimni ili nisu”, to će, kaže, utvrditi neko drugi, eventualno sud.
- Moram napomenuti da je svim tim članovima (CIK-a) davno istekao mandat i da je Predstavnički dom bio dužan da se formira Komisija za izbor i imenovanje i 30 dana prije isteka mandata da provede proceduru izbora novih članova. Kako Komisija nije uradila taj posao, po Izbornom zakonu, Predstavnički dom može i bez kandidatske liste imenovati članove biračkog odbora. Ne vidim da je tu prekršen Poslovnik, zakon sigurno nije. Ovdje je sad stvar nezadovoljstva određenih stranaka i to nema veze sa legitimnošću, smatra Šehić. Vještački razlozi Napominje da su oni i ranije tražili da se smanji izborni period od 150 dana, jer je predug. Sada, kaže, imaju nove tehnologije koje se mogu koristiti i koje mogu čitav izborni proces ubrzati.
- Smatram da bi se sve to moglo uraditi, jer finansijske obaveze nastaju tek onog trenutka kada se završi proces i kada se ugovor potpiše. Sada je problem da li CIK vjeruje Vijeću ministara i Parlamentarnoj skupštini da će obezbijediti ta sredstva. Za mene kao građanina je nesporna činjenica da se sredstva moraju obezbijediti, zaključuje.
Nurko Pobrić, ekspert ustavnog prava, kaže da nema razloga za odgodu izbora te da je za njega pandemija jedini objektivan razlog za odgodu, ali da drugi ne postoje ili su izmišljeni. Izbori, inače, mogu biti pomjereni najviše za 30 dana.
Iz SDA su jučer saopćili da “ucjena Dodika po kojoj Sud BiH treba da ospori izbor novih članova CIK-a, pa će tek onda Vijeće ministara osigurati novac za provođenje izbora, predstavlja nedopustiv pritisak i uplitanje u rad pravosuđa”.

Related news

Latest News
Hashtags:   

Šehić

 | 

Novac

 | 

obezbijediti

 | 

kasnije

 | 

pitanje

 | 

vjeruje

 | 

Vijeću

 | 

ministara

 | 

Parlamentu

 | 
Most Popular (6 hours)

Most Popular (24 hours)

Most Popular (a week)

Sources