Sunday 31 May 2020
Home      All news      Contact us      English
oslobodjenje - 8 days ago

Slučajevi djece sa Kawasaki sindromom

Procjenjuje se kako je između 75 i 100 djece u Velikoj Britaniji oboljelo od rijetke i opasne bolesti koja se povezuje s novom respiratornom infekcijom Covid-19 koju izaziva SARS-CoV-2.
Na početku pandemije se smatralo kako su bolesti podložnije starije osobe i osobe sa hroničnim bolestima te da se ove kategorije nalaze u rizičnoj grupi, dok se smatralo kako djeca nisu toliko podložna Covid-19, a ako se i zaraze, da ga lakše prebole, bez komplikacija.
Međutim, pojavili su se slučajevi djece sa Kawasaki sindromom, odnosno sindromom nalik na Kawasaki, a koja su inficirana SARS-CoV-2. Kawasakijev sindrom je vrsta upale zidova krvnih sudova, poput arterija i aorti može doći do obustave dotoka krvi u srce. Obično se može izliječiti i većina djece se oporavi bez ozbiljnih problema, ali može biti i smrtonosan. Simptomi uključuju dugotrajnu visoku temperaturu, osip, crvenilo u očima, upale i oboljenja jednog ili više organa.
Dvanaestogodišnje dijete u Londonu umrlo je od višestrukog upalnog sindroma koji nalikuje na Kawasakijev sindrom, a slični slučajevi zabilježeni su i u SAD-u, ali i u Evropi.

Related news

Latest News
Hashtags:   

Slučajevi

 | 

djece

 | 

Kawasaki

 | 

sindromom

 | 
Most Popular (6 hours)

Most Popular (24 hours)

Most Popular (a week)

Sources