Sunday 31 May 2020
Home      All news      Contact us      English
oslobodjenje - 8 days ago

Dubrovačke ljetne igre sa srezanim budžetom

Splitsko ljeto, Dubrovačke ljetne igre, Osorske glazbene večeri, Varaždinske barokne večeri, Međunarodni dječji festival Šibenik, Međunarodna smotra folklora Zagreb, svi ovi nacionalni festivali iz područja izvedbenih umjetnosti koje financira resorno ministarstvo će se održati ove godine, ali pod posebnim uvjetima zbog pandemije Covid-19. Trenutno se ne razmišlja o otkazivanju ovih tradicionalnih, uglednih i vrlo posjećenih manifestacija, nego o prilagođavanju njihovih programa s posebnim naglaskom na angažman hrvatskih umjetnika koji su zbog antiepidemijskih mjera dulje vrijeme bili bez angažmana, izvijestilo je Ministarstvo kulture RH. Bez stranih izvođača Poticat će se produkcije ili gostovanja manjih formata vodeći računa o općim epidemiološkim smjernicama, a naglasak će biti na programima na otvorenom te prilagodbi gledališta uz potrebu izbjegavanja rizika od zaraze. Kako se najavljuje, sljedeći mjesec će se održati sastanak ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek s čelnicima svih nacionalnih festivala iz područja izvedbenih djelatnosti, kada će biti prihvaćeni izmijenjeni programski i financijski planovi.
Kako se doznaje, proračuni ovih kulturnih manifestacija će biti znatno smanjeni. Ravnateljica Dubrovačkih ljetnih igara Ivana Medo u izjavi za Oslobođenje potvrdila je da će se ovogodišnje 71. izdanje Dubrovačkih ljetnih igara, jedne od najstarijih takvih manifestacija u svjetskim okvirima, održati unatoč situaciji. Iako, kako navodi, službeni novi program još nemaju.
- S obzirom na okolnosti vezane za pandemiju koronavirusa, program koji će ovo ljeto biti izveden uveliko će se razlikovati od programa kojeg su Dubrovačke ljetne igre planirale i najavile početkom veljače ove godine, objašnjava Medo.
Već su otkazani nastupi stranih izvođača, a program će se bazirati na hrvatskim umjetnicima, dodaje. Festivalsko vijeće Program će, također, ovisiti o epidemiološkim smjernicama socijalne distance za izvođače te ostalim smjernicama za organizaciju kulturno-umjetničkih programa s publikom.
- Epidemija se odrazila i na financije pa je tako proračun smanjen za minimalno 70 posto. Plan je, u skladu s time, do kraja ovog mjeseca donijeti novi prijedlog programa i financijskog plana 71. dubrovačkih ljetnih igara koje bi zatim trebalo potvrditi Festivalsko vijeće, po svemu sudeći početkom lipnja, kaže Medo.

Related news

Latest News
Hashtags:   

Dubrovačke

 | 

ljetne

 | 

srezanim

 | 

budžetom

 | 
Most Popular (6 hours)

Most Popular (24 hours)

Most Popular (a week)

Sources