Tuesday 14 July 2020
Home      All news      Contact us      English
oslobodjenje - 1 month ago

Djeca izbačena na ulicu: Centar Vladimir Nazor ne dozvoljava da EDUS djeluje niti u jednoj formi u “njihovom” objektu na Grbavici

Menadžment Centra “Vladimir Nazor” pisano je obavijestio EDUS da prekidaju saradnju. I ne bi ništa čudno bilo da prije dvije godine, na insistiranje roditelja učenika EDUS-a, ovaj Centar nije dobio zgradu za predškolski odgoj, novac za opremanje prostora, angažman edukatora. Na inicijativu roditelja EDUS-a, ova ustanova je dobila odobrenje da proširi djelatnost na predškolski odgoj, a danas su ti isti roditelji, odnosno njihova djeca na ulici. 220 prijava - Didaktički materijal, koji je godinama skupljan od naših prijatelja iz cijelog svijeta je ostao zaključan na Grbavici, kaže Nirvana Pištoljević, izvršna direktorica EDUS-a, i naglašava da Centar “Vladimir Nazor” nikada nije imao budžet za opremu, nego samo za plate.
EDUS-ov program je na čekanju od decembra. Mališani iz autističnog spektra mjesecima sjede kući i čekaju kada će sa radom početi njihov vrtić. Nažalost, sve je jasnije da ova djeca nikome, osim porodici, nisu važna.
- Dobili smo projekat Učionica u kutiji koji podrazumijeva da se mališanima kući pošalje sve što je potrebno za rad, a naši edukatori svakodnevno šalju plan rada i prate rad djece. Kada smo objavili poziv zainteresovanim za Učionicu u kutiji, dobili smo 220 prijava. To dovoljno govori o potrebi za našim radom, broju djece kojoj je neophodna naša podrška i činjenici koliko je stanje teško, objašnjava Pištoljević i navodi da su djeca od januara u regresiji, te da u ranijem periodu EDUS nije nikada imao pauzu u radu.
Roditelji djece iz autističnog spektra su ranijih godina bili glasni, neustrašivi i čvrsti u zahtjevima. Poslije dugogodišnje borbe nemaju više snage. --- Koliko je još katanaca potrebno otvoriti da bi se ušlo u školu? ---
- Naša djeca su već pet mjeseci kući, ušla su u regresiju. Išli smo na opservaciju u Centar “Vladimir Nazor” i sat-dva koliko se u tom uzrastu u Centru radi sa mališanima, nisu dovoljni. Sva svjetska istraživanja pokazuju da su rana intervencija i rad četiri-pet sati neophodni za bilo kakav rezultat. EDUS je jedini program koji je davao rezultat kod moga djeteta koje ima šest godina i do decembra 2019. smo bili sigurni da će u septembru krenuti sa vršnjacima u školu. Mnogo je napredovao u komunikaciji, grafomotorici, socijalizaciji, načinu ophođenja i nošenja sa svakodnevnim situacijama. Nažalost, sada smo tražili prolongiranje polaska u školu, rekla nam je Amra Šabić.
Anis Krivić, ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS-a, objasnio je da prema informacijama kojima raspolaže nikada nije potpisan nikakav ugovor, niti bilo koji drugi dokument koji je podrazumijevao regulisanje odnosa i rada EDUS-a i Centra „Vladimir Nazor“.
- Prema izvještaju o realizaciji aktivnosti EDUS-a u prostorijama koje pripadaju Centru „Vladimir Nazor“, a koje je Centru dodijelila Općina Novo Sarajevo, nije postupano u skladu sa Zakonom o predškolskom odgoju i obrazovanju, niti u skladu sa Zakonom o osnovnom odgoju i obrazovanju, rekao je Krivić, naglasivši da pitanje obrazovanja djece sa poteškoćama ne možemo posmatrati samo kroz nevladin sektor. Djeca/učenici se moraju odgajati i obrazovati u institucijama sistema.
- Na izgradnji kapaciteta sistema i unapređenju rada učinjeno je puno, a važno je napomenuti da se pri realizaciji programa i nastave u radu sa djecom sa poteškoćama ne koriste zastarjele metode, dodao je Krivić. Kaže da je eksperimentalni program koji se koristi u KS-u od 2008, odnosno ABA metoda poznata svim profesionalcima i defektolozima koji rade sa djecom sa poteškoćama u razvoju. Ishodi učenja - Često se navodi afirmativna podrška ovoj metodi, ali je neophodno konsultovati i roditelje koji su nam dostavili i druga iskustva o ovoj metodi. Djeca koja su pohađala EDUS-ov program će u Centru „Vladimir Nazor“ pohađati program predškolskog odgoja i obrazovanja koji je izgrađen na osnovu Zajedničke jezgre cjelovitih razvojnih programa za predškolski odgoj i obrazovanje definirane na ishodima učenja koju je izradila Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje. Predškolski odgoj i obrazovanje planiran ovim programom podrazumijeva rad sa djecom sa poteškoćama u razvoju od šest mjeseci do polaska djeteta u školu, naglasio je Krivić.

Related news

Latest News
Hashtags:   

Djeca

 | 

izbačena

 | 

ulicu

 | 

Centar

 | 

Vladimir

 | 

Nazor

 | 

dozvoljava

 | 

djeluje

 | 

jednoj

 | 

formi

 | 

“njihovom”

 | 

objektu

 | 

Grbavici

 | 
Most Popular (6 hours)

Most Popular (24 hours)

Most Popular (a week)

Sources