Friday 3 July 2020
Home      All news      Contact us      English
oslobodjenje - 27 days ago

Sarajevo, grad velikih perspektiva

Svoje misli upravljam u budućnost nastojeći, ipak, da ostanem realista. S tom namjerom upuštam se i u privlačna maštanja o budućem Sarajevu, modernom gradu na obalama Miljacke. Sarajevo ima divne perspektive da se razvije u skladnu urbanističku cjelinu. Ono može izrasti u grad vrlo privlačnog savremenog izgleda, a da istovremeno zadrži i specifičnosti koje su ga u njegovoj drugoj istoriji činile poznatim i voljenim. Da bi se to ostvarilo, potrebno je, međutim, harmonično djelovanje svih faktora od kojih zavisi moderan razvoj ovog grada. Ako se, recimo, prije svih drugih ne slože arhitekti, ako ne nađu izraze zajedničkih stremljenja i ne usklade svoje koncepcije budućeg arhitektonskog i urbanističkog izgleda Sarajeva, napretka neće biti i mi ćemo umjesto grada lijepih nada i želja dobiti grad rastrzanih i anahronih graditeljskih poduhvata.
Sarajevo je oduvijek bilo prošarano i okruženo bogatim zelenim površinama koje su Sarajlijama izdašno služile za odmor i uživanje. Zelene prostore treba da zadrži i buduće Sarajevo kao svoje najprivlačnije regione. Ono isto tako treba da uključi u svoju arhitektonsku cjelinu i ansamble nekadašnje arhitekture, stare i vrijedne kulturne spomenike. Ta zdanja valja poštovati i čuvati, jer su ona upečatljiva svjedočanstva o nekadašnjem životu Sarajeva, dio su prošlosti ovog grada koji je doista umio da koristi igru duha svojih graditelja i njihov smisao za praktičnost. Te veleljepne građevine veličanstvene su i kada umiru i za buduće građane ovog grada treba sačuvati što više njihovih posljednjih trenutaka. Sva ta stara zdanja zaslužuju da se grupišu u male oaze koje će se živo uskladiti s modernim gradskim prospektima.
Naš budući grad mora biti human, prisan svima onima koji ga zovu svojim. Kruti arhitektonski oblici ma kako ponekad izgledali impozantno, znaju da djeluju i hladno, da plaše i obeshrabruju čovjeka. Među gomilama betona i čelika pojedinac se često osjeća usamljenim i zaboravljenim. Ljudi treba da uživaju u blagodatima savremenog progresa, ali pritom nikako ne smiju da postanu robovi stvari kojima se koriste. Zadatak arhitekture je da im pomogne da svoj svakodnevni život provode što slobodnije i što humanije.

Related news

Latest News
Hashtags:   

Sarajevo

 | 

velikih

 | 

perspektiva

 | 
Most Popular (6 hours)

Most Popular (24 hours)

Most Popular (a week)

Sources