Tuesday 11 August 2020
Home      All news      Contact us      English
oslobodjenje - 1 month ago

Plaćanje računa kao čekanje Godota

U dva centra za plaćanje komunalnih usluga u Kantonu Sarajevo danima su velike gužve. S obzirom na to da se na ovom mjestu računi za grijanje, vodu, odvoz smeća i za gas mogu plaćati bez provizije, te dobiti sve servisne informacije u vezi s ovim komunalnim uslugama, redovi su često veliki. Građani su nezadovoljni zato što kada dođu na red na jednom šalteru, ne mogu platiti račune za sve usluge, nego je svaki šalter za posebnu uslugu, što im oduzima mnogo vremena. Pooštrene mjere Pored otvaranja više centara, građani traže i da trenutno otvorena dva centra produže radno vrijeme. Radno vrijeme Centra na Dolac-Malti je od 7.30 do 16 i subotom od 8 do 14 sati, a radno vrijeme Centra u Vogošći je od 8 do 16, a četvrtkom do 18 sati.
- Lijepo je što su nam omogućili da na jednom mjestu platimo račune, ali niko nije računao da će doći do pandemije koronavirusa i da će mjere biti pooštrene. A to znači da sada stojimo u redu na jednom šalteru gdje recimo plaćamo vodu, pa onda pređemo na drugi da platimo gas i opet čekamo. Moramo držati socijalnu distancu i stajati u redu sa maskama, a to je ipak po ovom vrućinama neizdrživo, rekao nam je Anes Nuhanović. Kako je istakla Nihada Glamoč, ministrica komunalne privrede i infrastrukture KS-a, svjesni su svih problema u plaćanju komunalnih usluga i rade na tome da se stanje promijeni.
- Ovo je sada vanredna situacija kojoj se svi moramo prilagoditi.
Vlada KS-a će najkasnije tokom 2021. otvoriti dva nova centra za plaćanje komunalnih usluga. Trenutno postoje u Novom Sarajevu i Vogošći, a razmatramo lokacije i u općinama Novi Grad i Ilidža. Na Ilidži će to vjerovatno biti prostor u kojem se plaćaju usluge Sarajevogasa. U Novom Gradu su aktivnosti započele u prošloj godini i mislim da ćemo uskoro dobiti mjesto i u ovoj općini, izjavila je Glamoč. Propisi i ograničenja Naglasila je da je prilikom otvaranja prvog centra ideja bila da se sve usluge plaćaju na jednom mjestu. Nažalost, zbog nekih propisa i zakonskog uređenja to još nije izvodivo.
- Trenutno imamo ograničenje Agencije za bankarstvo BiH i zakonsko uređenje je takvo da komunalno preduzeće može naplaćivati samo svoje račune. Jedino se na šalterima BH pošte i banaka mogu plaćati računi za sve komunalne usluge. Pripremamo dokumente da pokušamo uskladiti sa zakonom i druge mogućnosti. To je prioritet i potrudit ćemo se da olakšamo potrošačima, a da pri tome ne prekršimo zakon i da podignemo kvalitet pružanja usluga komunalne privrede na viši nivo, navela je Glamoč.


Latest News
Hashtags:   

Plaćanje

 | 

računa

 | 

čekanje

 | 

Godota

 | 
Most Popular (6 hours)

Most Popular (24 hours)

Most Popular (a week)

Sources