Tuesday 11 August 2020
Home      All news      Contact us      English
oslobodjenje - 1 month ago

Capak: Broj novozaraženih nas tjera na oprez, nismo očekivali ovakav nagli skok

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, bio je gost u Temi dana na HRT-u. - Broj novozaraženih ne zabrinjava, ali nas tjera na oprez, kazao je. U Hrvatskoj je naime, s 96 novozaraženih koronavirusom u protekla 24 sata, izjednačen dosadašnji neslavni rekord iz aprila. U svijetu je novih slučajeva također rekordnih 210 hiljada, ukupno više od 11 miliona. - Mi smo očekivali da će nam broj nakon otvaranja porasti, 23 dana smo imali 12 slučajeva, dakle bilo je ili nula ili jedan od sredine maja do juna i u međuvremenu smo potpuno otvorili sve ekonomske aktivnosti, djeca su krenula u školu, počeli su raditi fakulteti, otvorene su granice, počeo je turizam, kazao je Capak. - Nismo očekivali da će porasti ovom žestinom, ali smo imali tu nesreću da su nam se dogodila ova tri žarišta. Ovo žarište u Đakovu je importirano - časne sestre su bile na Kosovu i donijele su koronavirusnu infekciju u jedan sistem koji je potpuno zatvoren, gdje ima jako puno ljudi u zatvorenim objektima, međusobno se naravno druže i tu se virus proširio, dodao je.

Za dosta slučajeva ipak ne znamo kako su zarazili pa se nameće pitanje otvara li to mogućnost širenju zaraze bez kontrole?

- Ja ne bih rekao da je to bez kontrole iz razloga što vam mi obično saznamo - u prvom momentu mi ne znamo na koji se način čovjek zarazio, a kasnijim razgovorima s ljudima se oni sjete gdje su bili i gdje su se mogli zaraziti ili doznamo nekog novozaraženog koji je na neki način povezan s tim koji je već ranije bio zaražen i onda se mreža zatvori i mi saznamo na koji način se to dogodilo, rekao je Capak. Na pitanje provodimo li dovoljno testiranja, imamo li stvari pod kontrolom, Capak je odgovorio:

- Mi smatramo da je naša strategija testiranja bila jako dobra, da smo uglavnom postavili ciljeve naših testiranja dobro.

Dodao je kako smo u prvom valu epidemije imali 10 posto pozitivnih od ukupno testiranih.

- I ja ne bih rekao da je ova brojka koju sada imamo - to je oko 1.000, 1.200 dnevno testiranih - ne bih rekao da se tu radi o maloj brojci. Ali mi imamo puno veće kapacitete. Mi bismo mogli više testirati, ali nemamo indikacije za to, kazao je Capak prenosi Slobodna Dalmacija.


Latest News
Hashtags:   

Capak

 | 

novozaraženih

 | 

tjera

 | 

oprez

 | 

nismo

 | 

očekivali

 | 

ovakav

 | 

nagli

 | 
Most Popular (6 hours)

Most Popular (24 hours)

Most Popular (a week)

Sources