Friday 14 August 2020
Home      All news      Contact us      English
oslobodjenje - 1 month ago

Konkurs koji samo gasi vatru

Vlada KS-a je dala saglasnost JU DZ KS-a za prijem u radni odnos na neodređeno vrijeme 73 radnika. Međutim, sudeći po kadru koji se traži, činjenici da za kadar koji se prima, prema obrazloženju odluke, ustanova ima obezbijeđena sredstva, stiče se dojam da se ni za pacijente, ni za medicinsko osoblje koje trenutno radi ništa neće promijeniti nabolje. Odnosno, oni koji su imali priliku pogledati odluku vjeruju da je kadar već uposlen, na određeno ili preko projekata, te se na ovaj način samo tim istim ljudima daje ugovor na neodređeno. Papiri S obzirom na to da je veliki broj uposlenika JU DZ KS-a do sada radio na određeno, sasvim je opravdano što se traži način da konačno zasnuju radni odnos na neodređeno, ali broj medicinskog osoblja se neće povećati, što bi trebalo biti prioritet. Također, medicinski kadrovi koji su na spisku nezaposlenih ne vjeruju da će dobiti ravnopravan status kada se prijave na konkurs.
- Ovaj konkurs će samo poslužiti da bi se papirima pokrili oni koji već rade. Posljednjih godina većina konkursa je bila upravo to, pokrivanje već zaposlenih, rekla nam je jedna nezaposlena medicinska sestra.
S druge strane, dr. Muhamed Ahmić, direktor JU DZ KS-a, tvrdi da će na konkursu svi imati jednaka prava i mogućnosti.
- Činjenica je da imamo ljude koji rade na određeno, po projektima Zavoda za zapošljavanje i sl. Ali, konkurs će biti raspisan javno i svi imaju pravo da se prijave. Oglas će biti podijeljen u tri dijela i bit će tri komisije. Odluku Vlade KS-a sam dobio prije sedam dana i odmah sam je proslijedio Uredu za borbu protiv korupcije koji treba odrediti supervizore. Očekujem da će prvi konkurs biti raspisan do kraja sedmice, rekao je dr. Ahmić naglasivši da je od dolaska na funkciju tražio da se riješi gorući problem - problem kadra. --- Dr. Muhamed Ahmić: Svi će imati jednake šanse ---
Sa upravom JU DZ KS-a je napravljena analiza koliko osoba je moguće primiti, a da se ne traže dodatna sredstva Zavoda zdravstvenog osiguranja KS-a.
- Od sredstava koja imamo na raspolaganju ne možemo primiti 70 uposlenika sa VSS-om. Ali, ovo je samo početak rješavanja problema. Ovo nije sistemsko rješenje, nego hitni čin, objasnio je Ahmić. Napomenuo je da će nastaviti sa pritiskom na nadležne kako bi se što prije izvršio novi prijem uposlenika u JU DZ KS-a i olakšao rad medicinskim radnicima, ali i pacijenti dobili bolju uslugu.
Abel Baltić je do prije nekoliko dana bio direktor DZ Novi Grad. Kao sudionik dešavanja posljednjih mjeseci, odlučio je napustiti ovu javnu ustanovu. --- Nedostaje nam još minimalno 120 uposlenika i ova odluka ne rješava problem, već je ovo hitni čin, kaže Ahmić ---
- Prije 15-ak dana sam izašao u javnost sa podacima kojima sam tada raspolagao i ništa se nije promijenilo. Ovaj konkurs neće ništa ili će samo malo, neznatno olakšati pacijentima i kolegama, rekao je Baltić.
Baltić naglašava da je konkurs trebao biti raspisan samo za doktore, medicinske sestre i higijeničarke, a na kraju je od 73 odobrena radna mjesta, svega 21 doktor, dva doktora stomatologije, 15 medicinskih sestara i 12 radnika na održavanju higijene. Specijalisti Vlada KS-a je dala odobrenje za prijem na neodređeno dvoje specijalista neuropsihijatrije/psihijatrije, dvoje specijalista neuropsihijatrije/neurologije, dvoje specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije, troje specijalista oftalmologije, 12 doktora medicine, dva doktora stomatologije, dva VSS sanitarna inženjera, dva SSS sanitarna tehničara, 15 medicinskih sestara tehničara, dva fizioterapeutska tehničara. Također, biće primljeni i dva psihologa, jedan defektolog somatoped, jedan domar, dva vozača sanitarnog vozila, dva transportna radnika, tri diplomirana ekonomista, dva diplomirana pravnika, jedan konter, dva tehnička sekretara, jedan referent ulaznih faktura te 12 radnika na održavanju higijene.


Latest News
Hashtags:   

Konkurs

 | 

vatru

 | 
Most Popular (6 hours)

Most Popular (24 hours)

Most Popular (a week)

Sources