Tuesday 11 August 2020
Home      All news      Contact us      English
oslobodjenje - 28 days ago

Zvizdić: Šta se dogodi kada demokratski svijet prećutno gleda djelovanje hordi

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić danas je posjetio Memorijalni centar Srebrenica-Potočari i izložbu Egzodus bh. slikara i umjetničkog velikana Safeta Zeca. Zvizdić je tom prilikom odao počast nevino ubijenim žrtvama genocida, a zatim održao sastanak sa Upravom Memorijalnog centra u Potočarima. Kazao je da je suština njegove posjete da prije svega oda počast žrtvama genocida i iskaže poštovanje prema porodicama. Srebrenicu nikad nećemo zaboraviti, u Srebrenicu će se dolaziti svaki dan, svake sedmice i svakog mjeseca. Posebno ćemo insistirati da se pređe sa kulture sjećanja na kulturu pamćenja koja će ustvari značiti da će buduće mlade generacije dolaziti u Srebrenicu kako bi ovdje na licu mjesta, gledajući autentične fotografije i slušajući autentična svjedočenja, postali svjesni šta se dogodi kada zlo nadvlada dobro, i šta se dogodi kada demokratski svijet prećutno gleda djelovanje fašističkih barbarskih hordi s namjerom da realizuju fašistoidnu ideju ubijanja čitavog jednog naroda , rekao je Zvizdić. Poručio je da se neće dozvoliti revizionizam, negiranje historijski činjenica i autentičnih svejdočenja te da se do kraja mora ostati istrajno u traženju pravde i kažnjavanju organizatora, planera i izvršioca genocida, prenosi Fena. 

Također, naglasio je potrebu istrajavanja sve dok svi ne prihvate relevantnu historijsku činjenicu da se u Srebrenici dogodio genocid, što su na kraju krajeva potvrdila i na dva međunarodna suda. Mi smo bili svjedoci na posljednjem obilježavanju da su predstavnici svih demokratskih država vrlo jasno uputili poruke da na svojoj savjesti nose Srebrenicu i da se u Srebrenici dogodio genocid, da je poricaje genocida nedopustivo i da je to posljednja faza genocida. Čitav demokratski slobodarski svijet stoji iza te činjenice i želje da se stvari u BiH promijene i da konačno svi priznaju da se u Srebrenici dogodio genocid kako bi od tog momenta mogao da počne proces jedne vrste pomirenja i dobre saradnje u samom regionu. Svjedoci smo da nosioci vlasti i funkcioneri u Republici Srpskoj i Srbiji nisu priznali genocid, odnosno pokušavaju da potpuno zanemare tu relevantnu historijsku činjenicu , rekao je Zvizdić.

Zbog toga je poručio da u Srebrenicu treba dolaziti stalno, ne samo u vrijeme godišnjice obilježavanja genocida, te insistirati na istini kako se to zlo više nikada ne bi ponovilo.

Zvizdić je izrazio i podršku radu Memorijalnom centru Potočari, navodeći da je dolaskom novog direktora Emira Suljagića  došla jedna nova vrsta energije, posvećenosti i to vrlo ozbiljnom historijski važnom zadatku za Bošnjake i BiH .

Naravno da ćemo svi i personalno, institucionalno i funkcionalno učestovati u realizaciji svih projekata koji će značiti finalizaciju projekta Memorijalnog kompleksa , istakao je Zvizdić.

Prije dolaska u Memorijalni centar Potočari, Zvizdić je posjetio nanu Fatu Orlović u Konjević-Polju, a nakon sastanka sa Upravom Memorijalnog centra, sastao se i sa kandidatom za načelnika Opštine Srebrenica Alijom Taabakovićem s kojim je razgovarao o situaciji u Srebrenici i o pripremi za lokalne izbore.


Latest News
Hashtags:   

Zvizdić

 | 

dogodi

 | 

demokratski

 | 

svijet

 | 

prećutno

 | 

gleda

 | 

djelovanje

 | 

hordi

 | 
Most Popular (6 hours)

Most Popular (24 hours)

Most Popular (a week)

Sources