Tuesday 11 August 2020
Home      All news      Contact us      English
oslobodjenje - 28 days ago

Milorad Dodik štiti interese HDZ-a

Poslanici Predstavničkog doma PSBiH sutra će na hitnoj sjednici razmatrati izvještaj komisije Kolegija o nastojanju da se postigne saglasnost o Prijedlogu zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu. Naime, prošle sedmice budžet je upućen na usaglašavanje Kolegiju nakon što nije dobio entitetsku većinu. Protiv su glasali poslanici SNSD-a i HDZ-a BiH. No, neizvjesno je da li će budžet imati podršku s obzirom na to da je lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio da je dogovor o imenovanjima propao te ne zna da li će biti usvojen budžet BiH.
- Dodik se ne drži postignutog dogovora, već naknadnom pameću pokušava zaštititi interes HDZ-a i pojedinaca iz vrha. Gotovo je sigurno usvajanje budžeta za 2020. u Zastupničkom domu, jer su se SDA i opozicija pokazali odgovornim prema bh. građanima i društvu u cjelini, a zastupnici SNSD-a i HDZ-a kao politikanti. Da li će u Domu naroda nastaviti s blokadom, ostaje da se vidi, ali ne možemo pristajati na ucjene, ma od koga dolazile. Zamislite samo nabavku šest novih Audi limuzina za kolegije u vremenu kada ljudi ostaju bez posla, što je bio jedan od uslova da bi podržali budžet! To je van razuma i ne može se prihvatiti, kaže Šemsudin Mehmedović (SDA).
Iz Delegacije EU u našoj zemlji su pozvali političke partije da bez odgađanja osiguraju neophodna sredstva za održavanje lokalnih izbora 2020. u BiH, uključujući i Mostar. ........ Da dogovor lidera SNSD-a, SDA i HDZ-a BiH postignut prošle sedmice na sastanku u Istočnom Sarajevu ne važi, prvi je obznanio šef SNSD-a Milorad Dodik kazavši da je “dogovor o imenovanjima pukao i da ne zna da li će biti usvojen budžet BiH”.
On je naglasio da se na nivou BiH jedino može dogovarati i tako dolaziti do rješenja, pa između ostalog, i za budžet, a imenovanja ne treba posmatrati kao neko “uhljebljenje” već kao princip nacionalne politike. Dodik je podsjetio da je dogovoreno da budu imenovani svi oni koji su prošli procedure. Složeno pitanje Dodik je govoreći o formiranju CIK-a BiH, rekao “da je postojao dogovor Mirka Šarovića i Bakira Izetbegovića prilikom formiranja CIK-a koji je lokalne izbore nezakonito prolongirao za novembar”.
- Mi se ponašamo kao da će izbori biti u prvoj nedjelji oktobra, rekao je Dodik, te dodao da na izbore idu sa odgovornim ljudima jer će ključ za rješavanje problema i posljedica od virusa korona biti u tome da li je politička situacija stabilna ili nije.
Nova šansa da budžet, u kojem su predviđena i sredstva za održavanje lokalnih izbora, bude usvojen, a nakon što prošle sedmice nije bilo entitetske većine (protiv bili poslanici SNSD-a i HDZ-a BiH), na rasporedu je sutra za kada je zakazana hitna sjednica Predstavničkog doma PSBiH.
Predsjedavajući Kluba poslanika SDS-a i PDP-a u Predstavničkom domu PSBiH Mirko Šarović kaže kako je “jasno da aktuelna trojka ili parlamentarna većina HDZ, SNSD, SDA teško dolaze do dogovora, čak i kada su u pitanju kadrovska rješenja”.
- Odgovornost za budžet je na njima, prije svega, ne na opoziciji i bilo kojoj stranci. Oni su, uostalom, i kreirali ovaj budžet. Sada je budžet očito talac njihovih kadrovskih kombinatorika, trgovine... Ne mislim da nešto posebno dobro treba da očekujemo u budućnosti. Najbolje rješenje bi bilo da ovaj Savjet ministara padne. Mislim da bi to bilo najbolje iako je vrlo problematično kako bi se mogao formirati novi. To je vrlo složeno pitanje da li postoji ta kombinatorika - teoretski da, praktično dosta je to teško, kaže Šarović za Oslobođenje. --- Mi nismo dozvolili da HDZ i SNSD i dalje broje glasačke listiće. I tu je problem, kaže Begić --- Državni poslanik DF-a Zlatan Begić ističe da imamo “situaciju da jedna politička manjina može blokirati sve ono što većina predstavnika građana radi i što želi da uradi”.
- ​Mi u sedmom mjesecu usvajamo budžet za godinu koja je ušla u svoju drugu polovinu. To govori o odnosu dijela političkih partija, na prvom mjestu mislim na HDZ i SNSD, prema državi BiH i prema građanima BiH. Ono što se sada pokazuje jeste da se potpuno skidaju maske. Više se čak niti u rukavicama ne urušava država, nego se ona urušava očigledno bez ikakvih ograda. Demaskiraju se politike koje su godinama radile na urušavanju institucija, a sada to rade sa još većim intenzitetom, ističe Begić.
Dodaje da se ne radi samo o urušavanju institucija države već i ukidanju demokratije.
- Sada su otišli korak dalje i žele da ukinu demokratiju u ovoj zemlji, imajući u vidu da se ovim budžetom osiguravaju sredstva za provođenje lokalnih izbora. HDZ i SNSD su davno prešli svaku granicu, ali sada je ta granica tako jasno i očigledno prekršena i prekoračena da mislim da je konačno vrijeme da oni koji su svjedoci Dejtonskog mirovnog sporazuma, da OHR kao vrhovni tumač u ovoj situaciji mora reagovati, naglašava Begić. --- Begić: Žele da ukinu demokratiju ---
On smatra da iza svega leži činjenica da HDZ i SNSD više ne drže pod kontrolom CIKBiH.
- Mi nismo dozvolili da HDZ i SNSD i dalje broje glasačke listiće. I tu je problem. Oni bi čak ukinuli i izbore ukoliko oni neće biti ti koji broje glasačke listiće na tim izborima. To je suština čitave priče, kaže Begić.
Jasmin Emrić (A SDA) kaže da se permanentno ponavlja scenarij ucjenjivanja unutar koalicije.
- Oni imaju svoje interese unutar koalicije koje nikako da zadovolje, a, nažalost, sve to trpe procesi od općeg i javnog interesa. Oni se ne mogu dogovoriti ni kod raspodjele pozicija, kod imenovanja, a onda da ne govorimo o nekim važim strateškim politikama koje su neophodne kako bismo, prije svega, imali lokalne izbore. SDA, HDZ i SNSD preuzimaju najveću odgovornost jer oni u biti koče sve procese i njihova odgovornost je u tome kako vode ovu državu.
On smatra da predstavnici međunarodne zajednice trebaju napraviti pritisak isti onakav kao što su napravili da bi “oni postigli bilo kakav dogovor za izmjene i dopune Izbornog zakona”.
- Međunarodna zajednica očigledno ima instrumente u svojim rukama jer to su pokazali kada se oni slože da nešto provedu da onda pozovu lidere i kažu im: “Izvolite, ovo je trenutak i ovo se sada mora završiti”. Stoga mislim da im istu takvu poruku moraju poslati i dati taj zadatak da se lokalni izbori moraju održati u BiH i ja se nadam da će se to i završiti, navodi Emrić.
Iz Delegacije Evropske unije u BiH za Oslobođenje su kazali da je “provedba izbora u skladu sa evropskim standardima, uključujući lokalne izbore u Mostaru, broj 1 na listi ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji”. Bez odgađanja - Odgađanje usvajanja državnog budžeta za 2020. godinu u Parlamentarnoj skupštini BiH bi ugrozilo održavanje lokalnih izbora.
Politički lideri u BiH trebaju djelovati odgovorno kako bi ispoštovali temeljne demokratske principe. Stoga ih pozivamo da bez odgađanja osiguraju neophodna sredstva za održavanje lokalnih izbora 2020. godine diljem zemlje, uključujući u Mostaru, poručili su iz Delegacije EU u BiH. --- Oni imaju svoje interese unutar koalicije koje nikako da zadovolje, a, nažalost, sve to trpe procesi od općeg i javnog interesa, smatra Emrić --- Šarović smatra da je već odavno Evropska komisija trebala da reaguje “s obzirom na to da je godinama duboko involvirana u zbivanja u BiH, prati BiH na evropskom putu koji je u totalnom zastoju”.
- Mislim, prije svega, predstavnici međunarodne zajednice ili, ako hoćete, predstavnici velikih sila i EU su pogriješili što su fokus sa svog djelovanja sveli na razgovor sa trojicom-četvoricom lidera i eliminisali institucije. To je praksa posljednjih mjeseci. To je velika greška, kaže Šarović.


Latest News
Hashtags:   

Milorad

 | 

Dodik

 | 

štiti

 | 

interese

 | 
Most Popular (6 hours)

Most Popular (24 hours)

Most Popular (a week)

Sources