Thursday 24 September 2020
Home      All news      Contact us      RSS      English
oslobodjenje - 2 month ago

Na današnji dan - 4. august

1704. U ratu za špansko naslijeđe englesko-holandske snage zauzele španski grad Gibraltar.
1737. Bosanska vojska pod komandom vezira Hećimoglu Ali-paše potukla austrijsku vojsku kod Banje Luke i natjerala je u bijeg, ostavljajući 1.200 mrtvih uz veliko junaštvo bosanskih kapetana i boraca. Smatra se da je bitka kod Banje Luke bila jedan od najvažnijih događaja u historiji Bošnjaka.
1792. Rođen Percy Bysshe Shelley, jedan od najznačajnijih pjesnika engleskog romantizma. Buntovnik protiv društvenih i vjerskih stega, napustio je Englesku i posljednje godine života proveo u Italiji, gdje se 1822. utopio u brodolomu na jedrenju.   --- Ivan Mažuranić/ ---   1890. U Zagrebu umro veliki hrvatski pjesnik i političar ban Ivan Mažuranić, autor čuvenog spjeva “Smrt Smail-age Čengića”. Zajedno s Josipom Užarevićem 1842. izdao je Njemačko-ilirski slovar sa 40.000 riječi. 1914. Njemačke trupe napale Belgiju, Velika Britanija je objavila rat Njemačkoj.   --- Josip Broz Tito ---   1928. U stanu u zagrebačkoj Vinogradskoj ulici uhapšen sekretar Mjesnog komiteta KPJ za grad Zagreb Josip Broz Tito. Ovo hapšenje dovelo ga je na bombaški proces, na kojem je otvoreno i smjelo zagovarao komunističke ideale.
1944. Gestapo je u skrovištu u Amsterdamu uhapsio porodicu Frank i još četvoro Jevreja i deportovao ih u koncentracioni logor. Poslije rata otkriven je dnevnik 14-godišnje Anne Frank, koji predstavlja jedan od najpotresnijih dokumenata o stradanju Jevreja u Drugom svjetskom ratu.
1961. Rođen Barack Obama, američki političar, predsjednik SAD-a. On je prvi Afroamerikanac koji je postao predsjednik SAD-a. Barack Obama rodio se na Havajima, od majke Amerikanke i oca Kenijca koji su se vjenčali na studijama na Havajskom univerzitetu. Kada je Barack navršio dvije godine, roditelji su mu se razveli, a njegov otac se vratio u Keniju.
1992. Milioni crnaca okončali su dvodnevni generalni štrajk protiv vlade bijelaca u Južnoj Africi, tokom kojeg je poginulo 30 ljudi.
1992. U bici za fabriku Famos u sarajevskom naselju Lasica u Hrasnici borci 4. motorizovane brigade Armije RBiH odbili napad JNA i srpskih dobrovoljaca i nanijeli im teške gubitke. U bici su poginula 23, a ranjeno je 17 boraca.
1993. Snage bosanskih Srba nakon zauzimanja vrha Bjelašnice i kote Mlakve na planini Igman zaprijetile zatvaranjem duplog obruča oko Sarajeva.
1995. Hrvatska vojska je u operaciji Oluja pokrenula vojnu akciju s ciljem oslobađanja okupiranog područja. Za četiri dana je vojno porazila tzv. vojsku RSK-a, a oko 150.000 hrvatskih Srba napustilo je domove i krenulo prema BiH i Srbiji.
1999. U katastrofalnim poplavama u Kini poginulo je više od 400 ljudi, a dva miliona ostala su bez domova.
2001. Predsjednici Sjeverne Koreje i Rusije Kim Jong-Li i Vladimir Putin potpisali deklaraciju po kojoj se Pjongjang mora pridržavati moratorija o raketnim probama do 2003. godine.
2003. Biskupi Episkopalne (Anglikanske) crkve u SAD-u potvrdili su imenovanje, bez presedana u historiji te crkve, homoseksualca Genea Robinsona za biskupa u New Hampshiru.
2005. Umro američki bluz-pjevač, pisac i gitarista Mali Milton Kembel, poznat po bluz-himni “The blues is alright”.
2019. Nakon prevrtanja tri trajekta na moru u olujnom nevremenu kod obala centralnih Filipina, poginula je 31 osoba.


Latest News
Hashtags:   

današnji

 | 

august

 | 

Sources