Saturday 26 September 2020
Home      All news      Contact us      RSS      English
oslobodjenje - 2 month ago

Žalba Atlantika BB će biti odbačena?

Krajem prošlog mjeseca na adresu Centralne izborne komisije BiH stigla je žalba na odluku o izboru ponuđača za uslugu štampanja i pakovanja glasačkih listića za ovogodišnje lokalne izbore. Naime, grupa ponuđača koju predvodi banjalučka kompanija Atlantik BB posljednjeg dana roka, 27. jula, uputila je žalbu na odluku kojom je CIK kao najpovoljnijeg ponuđača odabrao kompaniju Unioninvestplastika d. d. Sarajevo. Time je usporena realizacija štampanja glasačkih listića, jer se s odabranim ponuđačem ne može potpisati ugovor dok žalbeni postupak ne bude okončan. Tri dana - Mi smo izjašnjenje uputili u četvrtak Uredu za razmatranje žalbi. Tražili smo hitnost postupanja Ureda za razmatranje žalbi s obzirom na javni interes i na naše rokove, da moramo imati što prije čistu tu situaciju radi samog procesa tiskanja i pakiranja glasačkih listića. Sad je ostalo na Uredu za razmatranje žalbi da to razmotri, kazao je za Oslobođenje Željko Bakalar, predsjednik CIK-a BiH.   --- CIKBiH je 17. jula izabrao Unioninvestplastiku d. d. iz Sarajeva kao najpovoljniju za nabavku usluga štampanja i pakovanja glasačkih listića ---
Predsjedavajuća Ureda Željka Klobučar potvrdila je za Oslobođenje da su dobili izjašnjenje od CIK-a BiH.
- Mi nemamo neki žurni postupak, ali u principu sve žalbe rješavamo u roku. Danas (jučer, op. a) odlazi poziv žalitelju da uplati naknadu za pokretanje žalbenog postupka i administrativnu pristojbu. On ima rok od tri dana kad to zaprimi da uplati i dostavi nama dokaze o uplati. Nakon toga, mi ćemo odmah žalbu rješavati. Ako slučajno žalitelj ne uplati to u roku, onda odbacujemo žalbu i to bi bio najkraći rok i CIK može nastaviti sa aktivnostima, pojasnila je Klobučar.
Dodala je da bi sjednica Ureda za razmatranje žalbi najranije mogla biti održana sljedeće sedmice.
Podsjetimo, CIKBiH je 17. jula izabrao Unioninvestplastiku d. d. iz Sarajeva kao najpovoljniju za usluge štampanja i pakovanja glasačkih listića sa ukupnom cijenom ponude 688.485,91 KM bez PDV-a, odnosno 805.528,51 KM sa PDV-om, na period do dvije godine
- Osim izabranog ponuđača, ponudu je dostavila i grupa ponuđača čiji je predstavnik Atlantik BB d. o. o. Banja Luka, koja je za predmetnu uslugu ponudila cijenu od 920.002,40 KM bez PDV-a, odnosno 1.076.402,81 KM sa PDV-om, naveli su iz CIK-a. Veze sa SNSD-om U žalbi Atlantik BB d. o. o. Banja Luka, koju zastupa advokat Ostoja Kremenović, a koji je bio ministar u prvoj Vladi Milorada Dodika, a kasnije i predsjednik Ureda za razmatranje žalbi, navodi se, između ostalog, da “izabrani ponuđač nije dokazao svoju tehničku i profesionalnu sposobnost da može uspješno realizovati ugovor o predmetnoj javnoj nabavci”, a zamjerku su iznijeli i na ponuđenu cijenu, navodeći kako je riječ o “neprirodno niskoj cijeni”.
Inače, Atlantik iz Banje Luke je od 2012. godine, kao firma bliska SNSD-u, sam ili u korporaciji sa drugim firmama štampao listiće i za opšte i lokalne izbore.
 


Latest News
Hashtags:   

Žalba

 | 

Atlantika

 | 

odbačena

 | 

Sources