Sunday 20 September 2020
Home      All news      Contact us      English
oslobodjenje - 2 month ago

Odžačani još na cesti, za sve krive Vladu

Poljoprivrednici iz Odžaka i jučer su nastavili blokadu puta Odžak - Šamac, kao i onemogućavanje pristupa parceli državnog poljoprivrednog zemljišta koje iznajmljuje privatno preduzeće Poljoprivrednik, u vlasništvu grupacije M San iz Hrvatske. Nezainteresovana Vlada Poljoprivrednici tvrde da je zakupac nelegalno u zakupu te da mu je istekao ugovor. Iz preduzeća Poljoprivrednik poručuju da ugovor važi sve do 2021. godine.
Kako bi pokušali riješiti problem zakupa poljoprivrednog zemljišta, koje poljoprivrednici žele da bude iznajmljeno njima, a ne inostranoj kompaniji, jučer su otišli na razgovor u Vladu Posavskog kantona. Upravo izvršnu vlast i smatraju odgovornom, jer nije odobrila novousvojeni plan upravljanja državnim zemljištem koji je ranije usvojilo Općinsko vijeće Odžak i nema namjeru, kako kažu, istjerati trenutnog zakupca. --- Poljoprivrednici od općinskih vlasti traže da nađu način da Poljoprivrednik istjeraju s posjeda, jer ne žele propustiti još jednu sjetvu ---
- Vlada nije pokazala interes da riješi ovaj problem, nego i dalje tvrdi da zakupac ima pravo još šest mjeseci da bude u zakupu. Hej, kakvih šest mjeseci, dolazi nam sjetva pšenice, gdje ćemo sijati ako on i dalje bude tu, kazao nam je Drago Zečević, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Žito iz Odžaka.
Zbog nepostizanja dogovora u Vladi Posavskog kantona, poljoprivrednici svoj protest i blokadu zemljišta nastavljaju i u narednim danima.
Iako Odžačani traže da Poljoprivrednik napusti zemljište, ovo preduzeće prema ugovoru ima još najmanje pola godine do isteka tog dokumenta. Ovo su potvrdili saopštenjem za javnost. Ekonomska godina - Mi smo ugovor potpisali 30. novembra 2010. godine i on vrijedi deset ekonomskih godina do skidanja usjeva. Ekonomskom godinom smatra se razdoblje od početka jesenjih radova u tekućoj godini do vremena okončanja berbe kasnih usjeva u sljedećoj. Ugovor je sklopljen 30. novembra 2010, ali jesenske sjetve te godine nije bilo, pa je prva jesenska sjetva bila naredne 2011, što znači da ugovor ističe 2021. godine, stoji u saopštenju koje je potpisao Drago Kisić. 


Latest News
Hashtags:   

Odžačani

 | 

cesti

 | 

krive

 | 

Vladu

 | 

Sources