Monday 21 September 2020
Home      All news      Contact us      English
oslobodjenje - 1 month ago

Sve nastavne baze imaju jednak tretman, ali...

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu ima status nastavne baze, a ima i status univerzitetske bolnice, ali na osnovu privremenog rješenja, tvrdi nam rektor UNSA prof. dr. Rifat Škrijelj, napominjući da mnogi ne prave razliku između ova dva termina, (nastavna baza i univerzitetska bolnica) iz Zakona o visokom obrazovanju i Statuta Univerziteta u Sarajevu. Rješenje rektora - Te termine treba razlikovati, jer nastavna baza može biti i institucija koja nije poput Kliničkog centra, kao što su domovi zdravlja, kao što je Kantonalni ili Federalni zavod za javno zdravstvo. No, oni nisu univerzitetska bolnica. Klinički centar je i jedno i drugo bio do kraja maja 2020. godine, pri čemu je i dalje ostao nastavna baza, a, ponavljam, nema ništa sporno u tome da i dalje bude klinička bolnica s trajnim rješenjem, samo treba da obnove, kompletiraju dokumentaciju koju su podnijeli UNSA, objašnjava prof. dr. Škrijelj. --- Rifat Škrijelj: Rješenje Mandića je podloga za moj stav / Arhiva Oslobođenja ---
Napominje da se status univerzitetske bolnice, u kojoj se organizira praktična nastava za studente medicinske grupacije, dodjeljuje rješenjem rektora na pet godina.
Kliničkom centru je, nastavlja dalje rektor, krajem maja, dakle, u akademskoj 2019/2020. godini, isteklo rješenje iz 2015. godine.
- Privremenim rješenjem sam im produžio status, ali i dao rok - 20. septembar, do kada bi trebalo da kompletiraju dokumentaciju, ističe rektor Škrijelj, dodajući da je KCUS prethodno osigurao rješenje federalnog ministra zdravlja Vjekoslava Mandića prema kojem, a po Zakonu o zdravstvenoj zaštiti FBiH, ispunjavaju uslove za univerzitetsku bolnicu.
Inače, i JU Opća bolnica ‘’Prim. dr. Abdulah Nakaš’’, kao i PZU Specijalna bolnica Centar za srce su u tekućoj akademskoj godini dobili od Senata UNSA status nastavne baze za studente Stomatološkog fakulteta s klinikama.
Anis Krivić, sarajevski kantonalni ministar obrazovanja, nauke i mladih, kaže da je Opća bolnica 2019. godine stekla taj status na inicijativu Stomatološkog fakulteta, a u januaru 2020. godine Senat UNSA je podržao inicijativu Vijeća grupacije medicinskih nauka da i PZU Specijalna bolnica Centar za srce u tekućoj akademskoj godini dobije status nastavne baze.
- Upućen im je ovih dana prijedlog ugovora o odnosima između Opće bolnice i UNSA, i između Centra za srce i Univerziteta, ističe prof. Škrijelj, naglašavajući da ove dvije institucije, ukoliko žele status univerzitetske bolnice, moraju prvo zatražiti podršku federalnog Ministarstva zdravstva, a tek onda se obratiti UNSA.
- Ako federalni ministar donese pozitivno rješenje, to će onda biti podloga i za moj stav, kaže rektor. Četiri fakulteta Od ministra Krivića saznajemo da je Fakultet zdravstvenih studija, u skladu s potrebama nastavnog procesa iz oblasti javnog zdravstva, pokrenuo inicijativu utvrđivanja statusa nastavne baze Zavoda za javno zdravstvo KS-a i Zavoda za javno zdravstvo FBiH. --- Anis Krivić: Svi imaju jednaka prava i obaveze / Arhiva Oslobođenja ---
- Pomenuta procedura je okončana i ove ustanove nakon odluka Senata UNSA imaju status nastavne baze za studente Fakulteta zdravstvenih studija, objašnjava Krivić, dodajući da “sve zdravstvene ustanove za koje je utvrđen status nastavne baze imaju jednaka zakonska prava i obaveze”.
- Stav Ministarstva je i da imaju jednak tretman, kaže ministar Krivić.
Vjekoslav Mandić je u maju izdao rješenje kojim se utvrđuje da je Klinički centar na Koševu ispunio uslove za izdavanje prijedloga za obnovu statusa univerzitetske bolnice te se daje prijedlog da KCUS bude nastavna faza za Medicinski, Farmaceutski i Stomatološki fakultet te Visoku zdravstvenu školu. Najgori scenarij bio bi da prijedlog s KCUS-a ne bude upućen do početka akademske godine, jer bi studenti medicinske grupacije UNSA mogli ostati bez ove nastavne baze.


Latest News
Hashtags:   

nastavne

 | 

imaju

 | 

jednak

 | 

tretman

 | 

Sources