Thursday 24 September 2020
Home      All news      Contact us      RSS      English
oslobodjenje - 1 month ago

Na današnji dan - 11. august

1456. Umro ugarski vojskovođa Janoš Hunyadi. Kao erdeljski vojvoda uspješno je ratovao protiv Turaka, a 1456. doprinio je razbijanju turske opsade Beograda. Neposredno poslije toga umro je od kuge u Zemunu.
1858. Rođen nizozemski ljekar Christiaan Eijkman, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu 1929, pronalazač uzroka bolesti beri-beri. Nobelovu nagradu je dobio za otkriće vitamina B.   --- Danilo Bata Stojković/ ---   1934. U Beogradu rođen Danilo Bata Stojković, jugoslavenski glumac i komičar. Najslavnije uloge ostvario je u 80-im, kada je snimio niz komedija: “Ko to tamo peva”, “Maratonci trče počasni krug”, “Balkanski špijun”...
1935. U Njemačkoj počele masovne demonstracije nacista protiv Jevreja.
1952. Princ Husein proglašen za kralja Jordana pošto je njegov otac Talal svrgnut s prijestola zbog senilnosti.
1954. Formalnim proglašenjem mirovnog sporazuma u Indokini okončan rat koji su više od sedam godina protiv francuske kolonijalne vlasti vodili Vijetnam, Laos i Kambodža. Francuska i SAD su potom u Savjetu bezbjednosti UN-a vetom spriječile prijem Sjevernog i Južnog Vijetnama u svjetsku organizaciju.
1956. U automobilskoj nesreći poginuo američki slikar Jackson Pollock, začetnik i najistaknutiji predstavnik apstraktnog ekspresionizma.
1966. Sporazumom potpisanim u Jackarti okončana trogodišnja neprijateljstva Indonezije i Malezije.
1969. Predsjednik Zambije Kenneth Kaunda nacionalizovao rudnike bakra, ključnu privrednu djelatnost koja je donosila više od 50 posto nacionalnog prihoda.   --- Hans-Dietrich Genscher/ ---   1990. Partija slobodnih demokrata (FDP) zapadnonjemačkog ministra inostranih poslova Hans-Dietricha Genschera ujedinila se s istočnonjemačkim liberalima, formirajući prvu svenjemačku političku partiju od podjele Njemačke poslije Drugog svjetskog rata. 1994. Jedinice Prvog korpusa Armije RBiH oslobodile 35 kvadratnih kilometara teritorije na Nišićkoj visoravni. Oslobođena su sela Okruglice, Brgule i Šikulje te više zaselaka.
1996. Umro češki dirigent i kompozitor Rafael Jeronym Kubelik, koji je sa 20 godina, 1934, debitovao kao dirigent Češke filharmonije. Otišao je u izbjeglištvo 1948, a u domovinu se vratio 1990. da bi dirigovao koncertom kojim je otvoren Praški proljetni muzički festival.
1999. Potpuno pomračenje Sunca vidjelo se u dijelovima Evrope, Bliskog istoka i Azije.
2000. Banka Japana prvi put za 10 godina podigla kamate i time bez presedana odbila vladin zahtjev da povećanje odgodi.
2000. Mađarski zarobljenik iz Drugog svjetskog rata Andraš Tamaš (75), koji je bio zatvoren u ruskoj psihijatrijskoj bolnici i zaboravljen 50 godina, vratio se u domovinu.
2001. Reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci po drugi put osvojila titulu evropskog prvaka, pobijedivši u finalu Evropskog prvenstva Njemačku rezultatom 3:1 u setovima.
2003. NATO preuzeo komandu nad 5.000 vojnika međunarodnih mirovnih snaga u Kabulu (Afganistan). To je prva akcija Alijanse izvan Evrope od osnivanja NATO-a 1949. godine.
2003. Pod pritiskom SAD-a predsjednik Liberije Charles Taylor podnio ostavku i napustio zemlju, zatraživši azil u Nigeriji.


Latest News
Hashtags:   

današnji

 | 

august

 | 

Sources