Thursday 1 October 2020
Home      All news      Contact us      RSS      English
oslobodjenje - 2 month ago

Kruzeri se vraćaju na dokove u Dubrovnik

Prema podacima Nacionalnog stožera Civilne zaštite objavljenim jučer, u Hrvatskoj je u protekla 24 sata zabilježeno 45 novih slučajeva zaraze virusom SARS-Cov-2, aktivnih slučajeva je 585, na bolničkom liječenju su 124 pacijenta, od toga 8 na respiratoru, jedna osoba je preminula. Deset županija uključujući i Istru su bez ijednog novozaraženog. Noćni klubovi Najveći broj novozaraženih zabilježen je u Zagrebu, njih 17, od čega ih se 10 povezuje s boravkom na godišnjem odmoru. Zdravstvene vlasti Splitsko-dalmatinske županije (3 nova slučaja) rekle su da je i dalje riječ o mladim ljudima koji su bili na većim skupovima, apeliraju osobito na mlade da se moraju držati propisanih mjera, “žarišta su noćni klubovi gdje se ljudi druže i gdje se ne pridržavaju mjera”. --- Najviše je zaraženih u Zagrebu / EPA ---
Okupljanje mladih po noćnim klubovima potencijalna su nova žarišta zaraze koronavirusom, ističe se. Često se spominje plaža Zrće kod Novalje i tamošnji partyji.
Šef Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak izjavio je jučer da je Stožer u kontaktu s lokalnim vlastima te da je nadzor pojačan kao i upozorenja o nužnosti provođenja epidemioloških mjera. Odgovarajući na pitanje hoće li biti novčanog kažnjavanja onih koji ne poštuju mjere, odnosno, ne nose maske na licu, istakao je da Stožer još vjeruje u edukaciju i tumačenje ljudima da je nošenje maski za zaštitu zdravlja njih i njihovih bližnjih, a “ukoliko dođe do kažnjavanja, onda će to provoditi inspekcijske službe koje temeljem zakona za to imaju ovlasti, za sada o tome ne razmišljamo”. Veza s Londonom Inače, usprkos koronakrizi, Hrvatska od početka ovog mjeseca bilježi rast broja turista iz nekih zemalja, a raste i broj domaćih. Prema podacima sustava eVisitor (koji sadrži ostvaren turistički promet u komercijalnom i nekomercijalnom segmentu i nautičkom čarteru, prijavu i odjavu turista), u Hrvatskoj je od 1. do 9. ovog mjeseca ostvareno više od 1 milijun dolazaka i 7,2 milijuna noćenja, što je oko 70 posto rezultata ostvarenog u istom razdoblju prošle godine.
U odnosu prema istom razdoblju prošle godine, domaćih gostiju je 18 posto više, gostiju iz Poljske 16, iz Slovenije 10, iz Njemačke 6 posto više, pokazuju podaci eVisitora. Najviše dolazaka bilježe Rovinj, Poreč, Medulin, Crikvenica, Umag, Split, Dubrovnik, Zadar, Pula i Novalja. Povećan je i broj aviolinija (Dubrovnik je trenutno povezan s Londonom s 44 leta tjedno), a i kruzeri se vraćaju u Dubrovnik. Odluka Stožera da kruzeri opet mogu pristajati na dubrovačke dokove očekuje se u ponedjeljak tijekom dana.


Latest News
Hashtags:   

Kruzeri

 | 

vraćaju

 | 

dokove

 | 

Dubrovnik

 | 

Sources