Thursday 24 September 2020
Home      All news      Contact us      RSS      English
oslobodjenje - 1 month ago

Nema sigurnih: U Gradišci oboljelo jednogodišnje dijete

U Gradišci je danas potvrđeno sedam novih slučajeva koronavirusa, a među zaraženima je dijete rođeno prošle godine, rekla je načelnica Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Gradiška Slađana Tepavac. - Do sada je na području Gradiške registrovano ukupno 136 pozitivnih lica na koronavirus, a trenutno je 37 aktivnih slučajeva, rekla je Tepavac i dodala da je riječ o osobama srednje i mlađe životne dobi.

Ona je istakla da pacijenti imaju blažu kliničku sliku i da mogu biti u kućnoj izolaciji.

- Postoji jedan klaster za koji vezujemo druženje u prirodi i za koji vezujemo oko šest pozitivnih osoba, dok su ostala lica porodični kontakti ranije registrovanih pozitivnih osoba. Ovdje ubrajamo i sva lica koja se zbog povišene temperature i ostalih simptoma koji upućuju na koronavirus javljaju u Covid ambulantu Doma zdravlja Gradiška, navela je Tepavac.

Ona je pojasnila da većina novih registrovanih pacijenata ima izraženu kliničku sliku i nemaju pridružene bolesti, za razliku od početka pandemije, kada su hronični bolesnici češće obolijevali.

Prema njenim riječima, sve starosne grupe su ugrožene i jako je važno da pozitivni pacijenti navedu sve kontakte kako bi bilo smanjeno širenje zaraze.

Ona je apelovala na sve građane da se jave porodičnom ljekaru ukoliko se pojave bilo kakvi simptomi koji upućuju na infekciju koronavirusom.

Tepavac je napomenula da se kontakti pozitivnih lica upućuju u kućnu izolaciju koja traje 14 dana, s tim da je prvi dan izolacije datum posljednjeg kontakta sa zaraženom osobom, a za lica koja su oboljela sada važi pravilo 10 dana od početka simptoma i tri dana bez simptoma, kada napuštaju samoizolaciju bez ponovnog testiranja.


Latest News
Hashtags:   

sigurnih

 | 

Gradišci

 | 

oboljelo

 | 

jednogodišnje

 | 

dijete

 | 

Sources