Sunday 27 September 2020
Home      All news      Contact us      RSS      English
oslobodjenje - 2 month ago

(FOTO + VIDEO) U Sarajevu se priprema gradnja novog kongresnog centra: Od cijene vas može zaboliti glava

U Sarajevu će se graditi novi kongresni centar, koji će koštati nevjerovatnih 400 miliona maraka. Centar će se graditi na području općine Novi Grad u Sarajevu i s tim u vezi danas je objavljen javni poziv. - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine (BHRT) i Općina Novi Grad Sarajevo objavile su javni poziv investitorima za iskazivanje interesa za kupovinu nekretnina u svrhu izgradnje kompleksa Kongresni centar Sarajeva , koji će biti otvoren 30 dana od dana objavljivanja. --- Idejni projekat je koštao više od 100.000 KM/Općina Novi Grad Sarajevo/ --- --- Uz pješačku stazu biće izgrađen drvored/Općina Novi Grad Sarajevo/ --- Radi se o do sada najvećem projektu Općine Novi Grad, koji je od velikog značaja kako za Novi Grad, tako i za Kanton Sarajevo i državu BiH, u vrijednosti između 350 i 400 miliona KM.   Hotel sa pet zvjezdica Urbanistički projekt Kongresni centar Sarajeva usvojilo je Općinsko vijeće Novi Grad u martu 2016. godine, ali je rješavanje imovinsko-pravnih odnosa trajalo više od dvije  godine. Kongresni centar Sarajeva gradit će se u neposrednoj blizini Općine Novi Grad, pored zgrade Radio-televizije Bosne i Hercegovine, na površini od 5,77 hektara. Zona arhitektonsko-urbanističke cjeline zauzima 3,47 hektara, a saobraćajne i javne površine 2,3 hektara. --- Biće izgrađen i toranj od 39 spratova/Općina Novi Grad Sarajevo/ --- --- U sklopu centra nalaziće se i koncertna dvorana/Općina Novi Grad Sarajevo/ --- Objekat će sadržavati više sala i dvorana u kojima će se moći održavati centralni kulturni i poslovni događaji u BiH, kao što su koncerti, predstave, filmske projekcije i kongresi. Ovim projektom urbanistički se uređuje centralna zona općine Novi Grad.

U sklopu kompleksa gradit će se hotel visoke kategorije sa pet zvjezdica, a goste će moći primiti u 300 soba i 34 apartmana, zatim šoping-centar, velike garaže, veliki dio poslovnih sadržaja, te jedan dio stambenog prostora.

Ovaj projekat će uvrstiti Sarajevo na mapu kongresnih gradova Evrope i svijeta. Njegovom izgradnjom Sarajevo će prvi put dobiti toranj sa 39 spratova, a poseban značaj će imati kongresni dio sa nekoliko različitih multifunkcionalnih dvorana, među kojima je polivalentna sala, čiji koncept omogućava brzu i dinamičnu transformaciju, te mogućnost organizacije raznih oblika manifestacija (revije, ples, tribine, zvanične svečanosti i slično). --- Predviđena je izgradnja brojnih sadržaja/Općina Novi Grad Sarajevo/ --- --- Do sada su se već javljali zaunteresovani investitori/Općina Novi Grad Sarajevo/ --- Planirana je i koncertna dvorana s binom koja može primiti 734 gledaoca, sa pozornicom za 100 izvođača i multipleks kino, te više različitih dvorana na spratovima, kao i press centar. Trg veličine dva fudbalska terena Nakon trećeg sprata poslovno-trgovačkog centra planirano je formiranje pet međuetaža, koje su na sjevernoj strani predviđene za formiranje stambenog prostora. Svakom pojedinačnom građevinskom objektu u sklopu ovog kompleksa će se moći direktno pristupiti iz garaže, koja se prostire na 65.544 m2 na tri etaže.

Izgradnjom ovog objekta Općina Novi Grad će dobiti i centralni trg, predviđeno je da se glavni saobraćaj spusti jedan nivo ispod, s tim da nivo tramvajskog saobraćaja ostaje na koti nula, čime će se dobiti prostor za izgradnju trga veličine dva fudbalska stadiona.

Između pješačke zone i saobraćajnice predviđeno je formiranje drvoreda, dok će na krovu Kongresnog centra Sarajeva biti ozelenjena površina, opremljena urbanom opremom i sportskim terenima. Ovakve krovne i fasadne površine planirane su i na objektu hotela, navedeno je u javnom pozivu. Investitori sa Bliskog istoka i iz Kine U izjavi za Oslobođenje načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić je kazao da su pojedini investitori i ranije pokazivali interes za gradnju na ovom lokalitetu. - Kada smo prije dvije godine krenuli u ovu priču investitori iz Omana su bili zainteresovani za gradnju, ali su tada postojali problemi sa imovinsko-pravnim odnosima, kao i sa dobijanjem potrebnih saglasnosti, tako da mi nismo bili spremni za to. U međuvremenu su se pojavljivali još neki ulagači sa Bliskog istoka, ali i iz Kine. Ovaj poziv je sada prilika da pokažu koliko su zaista zaunteresovani i koliko us ozbiljni u svojim namjerama, kazao je Efendić. Prema njegovim riječima, investitori neće imati mnogo manevarskog prostora za izmjenu izgleda objekata koji se planiraju graditi. - Ovo je urbanistički projekat i u okviru njega je izrađeno idejno rješenje kongresnog centra, koje smo platili više od 100.000 maraka. Investitori će, dakle, dobiti gotov idejni projekat, kao i sve potrebne dozvole, jer smo taj dio posla završili, odnosno dobili smo sve potrebne saglasnosti javnih i komunalnih preduzeća. Investitori će moći, prilikom izrade glavnog projekta, praviti neke manje preinake u unutrašnjosti objekta, u zavisnosti od svojih potreba i u predviđenim gabaritima, ali u osnovi, kongresni centar će izgledati kako je predviđeno idejnim projektom, istakao je Efendić. --- Centar će biti u neposrednoj blizini zgrade BHRT-a/Općina Novi Grad Sarajevo/ --- --- Centar će imati i hotel sa pet zvjezdica/Općina Novi Grad Sarajevo/ --- --- Ispred centra će biti izgrađen centralni trg/Općina Novi Grad Sarajevo/ ---


Latest News
Hashtags:   

VIDEO

 | 

Sarajevu

 | 

priprema

 | 

gradnja

 | 

novog

 | 

kongresnog

 | 

centra

 | 

cijene

 | 

zaboliti

 | 

glava

 | 

Sources