Wednesday 23 September 2020
Home      All news      Contact us      English
oslobodjenje - 2 month ago

Ajnadžić odgovorio umjetniku čija je instalacija uklonjena iz Hastahane: Nadam se da razumijete da je bilo neophodno privremeno je izmjestiti

Prije samo nekoliko dana iz poznatog Hastahana parka uklonjena je instalacija Zvjezdanog puta . Ovo je izazvalo veliku reakciju građana, ali i  autor Helmut Lutz porukom je reagovao na ovu odluku nadležnih. Međutim, načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić odlučio mu je odgovoriti kroz otvoreno pismo. Načelnik Ajnadžić pismo je započeo kazavši kako se umjetniku obraća povodom uklanjanja Zvjezdanog puta iz Hastahana parka.

- Važećim Regulacionim planom za ovaj lokalitet predviđena je izgradnja višeetažne podzemne garaže, umjetničkog paviljona, prostorija mjesne zajednice i drugih društvenih sadržaja, te izgradnja novog parka. S obzirom da predstoje poslovi istraživanja tla sa većim brojem bušotina na ovom cijelom prostoru, uključujući i onaj na kojem je smještena Vaša instalacija, te drugi poslovi na pripremi zemljišta za buduću izgradnju, nepohodno je uz stručni nadzor privremeno izmjestiti ovo Vaše djelo sa sadašnjeg lokaliteta, te ga prezentirati na drugoj gradskoj lokaciji koja će biti dostupna velikom broju građana, odnosno posjetilaca- naveo je Ajnadžić. Između ostalog, Ajnadžić navodi kako namjera Općine Centar da nakon završenih građevinskih radova na izgradnji podzemnih etaža izgradi još veću zelenu površinu od sadašnje, kao i da se umjetnikovo djelo vrati na isto mjesto.

- U tom smislu želim Vam se još jednom zahvaliti što ste, nakon prezentacije u Rimu, Ateni, Jeruzalemu i Istanbulu kao izložbenom gradu odakle je skulptura 2005. prenesena u Sarajevo, glavnom gradu Bosne i Hercegovine darovali izuzetno vrijednu instalaciju, posebno što Vas je na to inspirisala višestoljetna multikulturalnost Sarajeva koja je potvrđena i u vremenu agresije na Bosnu i Hercegovinu i četverogodišnje opsade našeg glavnog grada - istakao je Ajnadžić. Ajnadžić je uz to zamolio Lutza da predloži osobu koja bi u njegovo ime pratila proces demontaže, izmještanja i montaže na novu lokaciju, kao i njene trajne zaštite i povratka na sadašnje mjesto nakon izgradnje navedenih sadržaja u parku.

- Nadam se da u cjelosti razumijete da je, radi realizacije projekta javnih sadržaja ispod sadašnjeg parka, zbog građevinskih radova, bilo neophodno privremeno izmjestiti i Vašu instalaciju. Pozivam Vas da nakon realizacije projekta izgradnje ovog lokaliteta budete gost Općine Centar i da svojim prisustvom svjedočite povratku Vašeg velikog djela #39;Zvjezdanog puta #39; na isto mjesto u centralnom dijelu Sarajeva - zaključio je Ajnadžić.


Latest News
Hashtags:   

Ajnadžić

 | 

odgovorio

 | 

umjetniku

 | 

instalacija

 | 

uklonjena

 | 

Hastahane

 | 

Nadam

 | 

razumijete

 | 

neophodno

 | 

privremeno

 | 

izmjestiti

 | 

Sources